dnes je 1.3.2024

Input:

Bezpečné zacházení s potravinami

6.4.2016, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.12 Bezpečné zacházení s potravinami

MUDr. Eva Kudlová, CSc.

Potravinami, vodou a nečistýma rukama se přenáší průjmy, infekční žloutenka a řada dalších onemocnění způsobených bakteriemi, viry nebo i parazity. Lze jim předcházet dodržováním jednoduchých pravidel. Zamyslete se, zda všechna a vždy dodržujete.

1. ČISTOTA

Myjte si ruce mýdlem v teplé vodě před a po práci s potravinami, před přechodem od práce se syrovými potravinami na práci s vařenými, před podáváním potravy.

Vyměňujte často utěrky, pokud možno denně. Bylo na nich napočítáno až 5 milionů bakterií na cm 2 .

Důkladně a pravidelně myjte všechny součásti kuchyňských přístrojů horkou vodou a mycím prostředkem. Použijte kartáč. Bakterie se drží ve špatně přístupných rýhách a odtud se mohou dostat do jídla.

Nepoužívejte kojenecké lahve, protože se špatně udržují čisté. Studie opakovaně prokazují, že jsou zvláště významnou cestou přenosu původců infekcí.

2. ODDĚLOVÁNÍ SYROVÝCH A VAŘENÝCH POTRAVIN

Jeden z nejčastějších způsobů přenosu nákazy z potravin je kontakt syrových potravin s vařenými nebo těmi, které jíme bez další tepelné úpravy.

Potraviny, které se jí bez další tepelné úpravy, syrové potraviny a zvláště syrové maso, drůbež a ryby ukládejte odděleně při nákupu i v ledničce. Použijte nepropustné sáčky, aby nemohla šťáva z masa stékat na ostatní potraviny Nejlepší je používat jiné pracovní plochy, nástroje a nádobí pro syrové potraviny, a jiné pro vařené. Není-li to možné, před použitím na vařenou potravu důkladně omyjte všechno, co přišlo do styku se syrovými potravinami

Používejte jiné prkénko na krájení syrového masa, drůbeže a ryb a jiné na ostatní potraviny. Krájením poškozená prkénka nelze dostatečně umýt. Nejspolehlivěji se čistí nová plastová prkénka houbičkou a mycím prostředkem pod tekoucí teplou vodou.

3. DŮKLADNÁ TEPELNÁ ÚPRAVA JÍDLA

Mražené maso a drůbež je třeba před tepelnou úpravou dokonale rozmrazit. Zmrazení bakterie nezabíjí, jenom přestanou růst, ale při teplotě nad 4° C se začnou množit. Rozmrazujte potraviny v chladničce. Nikdy ne při pokojové teplotě, protože pak se na zteplalém povrchu potraviny začnou bakterie množit v době, kdy vnitřek je ještě zmrzlý. K rychlému rozmrazení můžete použít mikrovlnnou troubu. Také lze neprodyšně zabalené potraviny rozmrazovat ponořením do vody, kterou je nutno každou půlhodinu měnit. Zpracujte potraviny ihned po rozmrazení. Jednou rozmražené potraviny znovu nezmrazujte.

Obr.1 - Bezpečné teploty pro zacházení s potravinami

Nevařené nebo nedostatečně provařené živočišné potraviny (drůbež, maso, vejce) jsou potenciálně nebezpečné, protože mohou obsahovat patogeny. Po důkladném provaření jsou potraviny většinou bezpečné. Všechny části pokrmu musí projít teplotou aspoň 75° C. Při ohřívání zahřejte pokrm do varu a důkladně jej

Nahrávám...
Nahrávám...