3.7 Éčka v potravinách
Ing. Vít Syrový
Již od počátku přechodu na běžnou stravu je třeba dávat pozor, aby
organismus dítěte zbytečně nezatěžovaly chemické škodliviny. Tím lze zamezit
vzniku mnoha onemocnění a problémům, které se později řeší jen velmi těžko. V
obchodech se setkáváme s nepřeberným počtem potravin, přičemž mnohé jsou pro
děti zásadně nevhodné. Nedáváme-li tedy pozor na to, co nakupujeme, mohou nás
zaskočit jejich následné zdravotní problémy, které se nejčastěji řadí k
alergiím. O nepříznivých reakcích na některé druhy potravin již zřejmě většina
rodičů slyšela – patří mezi ně i běžné osypání po určitém ovoci. Je však nutné
si uvědomit, že alergie není jen kopřivka. V dnešní době se setkáváme až s
život ohrožujícími reakcemi, jako jsou třeba astmatické záchvaty!
CO MŮŽE ZPŮSOBOVAT NEPŘÍZNIVÉ REAKCE ?
Kromě zbytků zemědělských postřiků (např. pesticidů) mohou původní
suroviny znečišťovat i další škodliviny. Mnohdy poté stačí, aby dítě jenom
olízalo neumyté chemicky konzervované ovoce, a již se u něj objeví nějaké
problémy. Třeba kůra citrusových plodů bývá většinou napuštěna toxickým
bifenylem, který se řadí mezi kontaktní alergeny. Sušené ovoce se zase běžně
stabilizuje siřičitany. Pokud je to tedy možné, měli bychom dětem dávat jen
čisté a vhodně pěstované suroviny, nejlépe označené jako BIO produkty (tzn.
pocházející z ekologického zemědělství).
Na kvalitu stravy výrazně působí i další zpracování. Nejvýznamnější
zásahy jsou prováděny při průmyslové potravinářské výrobě, kde se k původním
surovinám přidávají mnohé chemické látky, které nalezneme na obale ve
„složení“, uvedené nejčastěji jako E s čísly. Jde o tzv. přídatné
látky, jinak řečeno aditiva, jejichž dopad na lidský organismus je více než
diskutabilní. Mezi jednotlivými přídatnými látkami je nesmírný rozdíl, a to
nejen v jejich chemické struktuře, ale i z hlediska jejich zdravotního dopadu.
Vždyť se mezi ně počítají látky přirozené, jako jsou vitaminy, ale také
syntetické sloučeniny, jež lidskému organismu prokazatelně škodí.
KTERÁ ADITIVA JSOU POVOLENA PRO DĚTI
Zákon č. 304/2004 Sb., jenž vymezuje užití přídatných látek,
jednoznačně rozlišuje, která aditiva jsou povolena pro dětskou stravu – jde jen
o malý zlomek z běžně používaných látek. Zásadně jsou pro dětskou stravu
zakázány všechny konzervované, uměle přibarvované a další nevhodně upravované
potraviny. Z toho vyplývá, že děti do tří let by neměly jíst většinu
potravin, které jedí dospělí!
Rodiče by ale měli vědět, že omezení rizikových aditiv je pouze u
výrobků, na kterých se výslovně uvádí, že jsou „pro kojence a malé děti“.
Nevztahuje se však na pochutiny, na jejichž obalu jsou sice namalovány dětmi
oblíbené postavičky, ale jak lze zjistit z jejich složení, výrobce nebere
omezení mnohých aditiv pro malé děti vůbec v úvahu. Proto je nutné, aby si
rodiče sami pohlídali, co daný výrobek obsahuje.
NA CO DÁVAT NEJVĚTŠÍ POZOR
Zaměříme se alespoň na nejrizikovější potraviny, se kterými se lze
setkat. Nejprve je třeba se zmínit o polotovarech, protože ty běžně
obsahují různé nepříznivě působící látky. Hlavně je nutné dávat pozor na různé polévky v sáčku a další instantní potraviny. Dříve muselo být na všech
výrobcích, které obsahovaly např. glutamáty (E 620 až E625), uvedeno: „Nevhodné
pro těhotné ženy a děti do tří let“. Dnes už tato povinnost bohužel neplatí,
takže nyní záleží hlavně na rodičích, zda si zjistí,…