3.10 Mléko v dětské výživě
Jindra Moravcová
Ohledně konzumace mléka se dají vést dlouhé diskuse a spory, stejně
jako o požívání masa. Na jedné straně existuje spousta doporučení ke
konzumaci mléka, sýrů a jogurtů a často je mléko uváděno jako
nejdůležitější a nejvýznamnější zdroj vápníku pro dětský organismus. Existují ale i studie, které mléko vykreslují v poněkud jiném
světle.
Odpůrci mléka předkládají jako zásadní zejména fakt, že žádné zvíře
nepije mléko jiného živočišného druhu, a tudíž konzumace např. kravského mléka
člověkem je nepřirozená. To je sice fakt, ale za nepřirozené bychom tím pádem
měli považovat téměř všechno, co dělá člověk jinak než ostatní savci.
Existuje ale i několik dalších důvodů, proč nepovažovat mléko za
nejdůležitější a nenahraditelnou složku potravy našich dětí. Nerada bych,
aby z následujících řádků vyšlo mléko jenom negativně. Jen by bylo možná dobré
více přemýšlet o jeho konzumaci, ale to bychom koneckonců měli přemýšlet o
konzumaci čehokoliv.
JAK JE TO S VÁPNÍKEM ?
O nezbytnosti vápníku pro lidský organismus, a pro dětský obzvlášť,
slýcháme denně a ze všech stran se na nás hrnou reklamy na potravinové doplňky
obsahující kalcium. Nápis „obohaceno kalciem“ zaručuje vždy úspěšný prodej
výrobků všeho druhu – mléčné nevyjímaje. Podlehnout takovému lákadlu je velmi
snadné, leč bez alespoň základní znalosti metabolismu vápníku poněkud
krátkozraké. Důležité je totiž vědět, že přísun samotného kalcia do těla
nezaručí, že bude tento prvek správně vstřebán a využit. Aby byl vápník z
potravy dobře využitelný, musí potrava současně obsahovat i určité množství
hořčíku, fosforu, vitamínu A, C a D. Bez těchto prvků se vápník nemusí vůbec
vstřebat nebo se jeho nadbytek ukládá na nežádoucích místech. Proto je na místě
otázka, do jaké míry lze tolik propagované mléko považovat za spolehlivého
bojovníka proti nedostatku kalcia. Běžně dostupné pasterizované mléko v tomto
směru příliš nepomůže. Ač v něm sice najdeme kalcium v hojné míře, pasterizací
se ničí enzymy, a tudíž je v takovém mléce vápník v mnohem hůře využitelné
formě. Také nízkotučné výrobky přísun vápníku příliš nevyřeší, neboť v
tuku, který z nich byl odstraněn, se rozpouštějí výše zmíněné vitamíny A a
D.
Navíc při pravidelné konzumaci mléka a mléčných výrobků nastává
poněkud paradoxní situace: větší příjem kalcia potlačuje zpětné vstřebávání
hořčíku a rovněž trávení některých složek mléka může zvýšit spotřebu
hořčíku. A tohoto prvku je v mléce velmi málo. Není proto žádoucí zajistit
dětem velký příjem vápníku, je-li v potravě současně málo hořčíku. Jeho
dostatek lze zabezpečit pouze při převaze potravin bohatých na tento prvek,
tedy rozhodně ne konzumací mléka Nenabádám vás nyní k tomu, abyste dětem
přestali mléko a mléčné výrobky podávat. Ale doporučuji nespoléhat se jen na
něj a poohlédnout se i po jiných zdrojích vápníku. A nabízím triky, které
pomohou vápník z mléka lépe využít: Kombinujte bílé jogurty či mléko se
zelenou listovou zeleninou, která je bohatá na chlorofyl (obsahuje hořčík) a
vitamíny C a D. Např. hlávkový salát posekaný či rozmixovaný v bílém jogurtu a
dochucený špetkou bazalky bude vašim dětem mnohem prospěšnější než jogurt uměle
ochucený a přibarvený. Navíc je i chuťově velmi zajímavý a může posloužit jako
zdravý dezert celé rodině. Vhodné je také konzumovat mléko s kakaovým
práškem, jehož vysoký obsah hořčíku napomáhá vstřebávání vápníku.
Přidáte-li do kakaem ochuceného jogurtu ještě hrst cereálií, předložíte dětem
nejen „dobrůtku“, ale ve všech směrech účinný prostředek proti nedostatku
kalcia. A pokud vám opravdu záleží na dostatečném přísunu stavebního prvku
kostí pro vaše děti, pak spíše než pravidelný přísun mléka zajistěte v
jídelničku přítomnost máku, brokolice a ovesných vloček. Starším dětem
můžete nabídnout i ořechy, sezamová a dýňová semena, neboť i ty jsou mnohem
spolehlivějším zdrojem kalcia.
Důležité je ale si uvědomit, že přehánět se nemá s ničím, tedy ani s
vápníkem. Není-li vápník správně využit, přetěžuje organismus a zanechává
nepříjemné stopy na ledvinách a tepnách. Proto opět kladu důraz na nutný
příjem hořčíku a vitamínu D. Také poukazuji na další faktory, které mají pro
metabolismus vápníku velký význam. Nedostatek pohybu a nadměrný příjem solí
velmi silně narušují proces absorpce vápníku. Sklenice mléka tyto faktory
rozhodně nekompenzuje.
STRAVITELNOST
Kravské mléko obsahuje o 300 % více kaseinu než mléko mateřské. Kasein
je bílkovina, jež se v žaludku srazí a vytvoří tvarohu podobnou hmotu, která je
pro lidský organismus špatně stravitelná. Naše tělo musí vynaložit velké
množství energie, aby se jí zbavilo.
Další negativum spojené s konzumací mléka je zahleňování
organismu. Špatná stravitelnost některých bílkovin způsobuje to, že se
sliznice potahují filmem, který zabraňuje jejich propustnosti. Proto se u lidí,
kteří hojně konzumují mléko a mléčné výrobky, velmi často objevuje onemocnění
horních cest dýchacích spojené s produkcí hlenu. V období, kdy dítě trpí rýmou
či produktivním kašlem, se doporučuje mléko ze stravy úplně vyloučit.
Některé mléčné bílkoviny způsobují alergie a problémem je také
mléčný cukr laktóza. Velké procento populace vykazuje vůči této složce…
/img>/img>