dnes je 19.4.2024

Input:

Recepty - 8.-12. měsíc

6.4.2016, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.5.1 Recepty - 8.-12. měsíc

MUDr. Eva Kudlová, CSc.

Množství potravin, které tvoří jednu průměrnou kojeneckou porci, si upravte podle toho, jak velký jedlík je vaše dítě. Recepty můžete obměňovat používáním jiné než uvedené zeleniny a masa. Také v praxi asi nebudete vařit jedinou porci masa, případně přílohy, spíše připravíte maso nebo přílohu pro celou rodinu a z nich oddělíte porci pro dítě.

PŘÍKRMY S MASEM

BRAMBOROVÁ KAŠE S BROKOLICÍ A HOVĚZÍM MASEM

70 g brambor; 50 g brokolice; 40 g vařeného hovězího masa; 1 lžička slunečnicového, olivového nebo kukuřičného oleje; 2 lžíce mléka.

Omyté a oloupané brambory nakrájejte na kostičky a spolu s omytou, na kousky nakrájenou brokolicí zalijte vařící vodou tak, aby je právě pokrývala. Uvařte do měkka, slijte vodu, přidejte tuk a mléko a rozmačkejte vidličkou. Přimíchejte nadrobno nasekané maso.

MÍCHANÁ ZELENINA S KRŮTÍMI PRSÍČKY

120 g zeleniny (květák, hrášek, petržel, fenykl, zelené fazolky); 40 g vařených krůtích prsíček; 1 lžička rostlinného másla
Omytou a nakrájenou zeleninu zalijte vařící vodou tak, aby ji právě pokrývala, a uvařte do měkka. Přidejte lžičku rostlinného másla a rozetřete jemně vidličkou. Podle potřeby přidejte trochu vody, ve které se zelenina vařila, nebo mléka. Přimíchejte jemně nakrájené maso.

HAŠÉ Z KRÁLÍKA S KVĚTÁKEM A HRÁŠKOVOU OMÁČKOU

40 g králičího masa; 100 g květáku; 50 g zeleného hrášku; 50 ml mléka; 1 lžička slunečnicového, olivového nebo kukuřičného oleje

Maso dejte vařit do vroucí vody a uvařte do měkka. Květák umyjte, pokrájejte na kousky a uvařte v troše vody do měkka. Maso spolu s květákem umelte, přidejte olej a promíchejte.

Hrášek opláchněte a v troše vody uvařte do měkka. Uvařený propasírujte přes síto, promíchejte s mlékem a převařte. Přelijte přes hašé.

TELECÍ MASO SE ŠPENÁTEM A BRAMBOROVOU KAŠÍ

80 g oloupaných brambor; 50 g špenátového protlaku; 40 g vařeného jemně nasekaného telecího masa; 1 lžička rostlinného másla; 3–4 lžíce mléka

Omyté a oloupané brambory nakrájejte na drobné kousky. Dejte vařit do trochy horké vody tak, aby všechny kousky byly právě ponořené. Uvařené do měkka rozmačkejte vidličkou a s mlékem vymíchejte do hladké kaše. Zmrazený špenátový protlak dejte do kastrolku, trochu podlijte vodou, na mírném ohni nechte rozmrazit a asi 15 minut povařte s 2 lžícemi mléka. Buď můžete dát na talíř zvlášť kaši, špenát a maso, nebo všechno promíchejte.

PŘÍKRMY Z RÝŽE A TĚSTOVIN

TĚSTOVINY SE ZELENINOVOU OMÁČKOU

80 g vařených těstovin; 80 g cukety a mrkve; 1 lžička slunečnicového, olivového nebo kukuřičného oleje

Zeleninu omyjte, oloupejte, znovu omyjte, zalijte horkou vodou tak, aby byla právě ponořená, a uvařte do měkka. Přidejte olej a rozmixujte s vodou, ve které se vařila. Přelijte přes uvařené těstoviny.

ZELENINOVÉ RIZOTO

100 g vařené rýže; 100

Nahrávám...
Nahrávám...