3.5.2 Recepty - 8.-12. měsíc (zelenina a ovoce)
MUDr. Eva Kudlová, CSc.
Zelenina a ovoce jsou pro zdraví nezbytné, protože tvoří hlavní
zdroj vitaminů, minerálů a vlákniny. Oblíbenost potravin a stravovací návyky se
vyvíjejí už od časného dětství, proto je důležité do jídelníčku dítěte brzy
zařazovat zeleninu a ovoce. Obojí podávejte často a v dostatečném množství tak,
aby se postupně jedno nebo druhé stalo součástí každého jídla.
POLÉVKY
BÍLÁ PÓRKOVÁ POLÉVKA
50 g pórku; 30 g brambor; 1 lžička oleje; 2 lžičky hladké mouky; 150
ml vody; 100 ml pokračovacího mléka pro dítě do 10 měsíců – pro starší dítě
můžete použít plnotučné mléko
Omytý pórek nakrájejte na kolečka, dejte na rozehřátý tuk,
promíchejte a zalijte vodou. Přidejte oloupaný, na drobné kostky nakrájený
brambor. Uvařte do měkka. Přidejte mléko s rozmíchanou moukou a za občasného
míchání ještě několik minut povařte.
BRAMBOROVÁ POLÉVKA
40 g brambor; 20 g mrkve; 20 g kořene petržele; 2 lžičky hladké
mouky; 1 lžička rostlinného tuku; špetka kmínu a majoránky; petrželová nať; 200
ml vody
Umytou, oškrábanou a na kousky nakrájenou mrkev a petržel dejte na
rozehřátý tuk, promíchejte a zalijte 150 ml vody. Přidejte na kostky nakrájené
brambory, špetku kmínu a majoránky. Uvařte téměř do měkka. Pak přidejte mouku
rozkvedlanou ve zbytku vody a dovařte. Nakonec přidejte drobně nasekanou
petrželku.
KUŘECÍ POLÉVKA
40 g kuřecího masa; 50 g mrkve, celeru a petržele; 200 ml vody; 1
lžička jemně nasekané pažitky
Kuřecí maso nakrájejte na kousky a dejte vařit do studené vody.
Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Když je maso téměř měkké
přidejte k němu zeleninu a dovařte do měkka. Na talíři posypte pažitkou.
POKRMY S MASEM
DUŠENÉ KUŘE NA RAJČATECH S RÝŽÍ
50 g kuřecího masa; 80 g rajčat; 60 g vařené rýže; 1 lžička
oleje
Kuřecí maso pokrájejte na menší kousky a krátce nasucho opečte na
teflonové pánvi. Podlijte horkou vodou, přidejte tuk a za občasného míchání a
podlévání podle potřeby uduste téměř do měkka. Rajče spařte horkou vodou,
oloupejte, nakrájejte, přidejte k masu a doduste. Měkké maso vyjměte,
nakrájejte nadrobno, vraťte do omáčky. Pokud je potřeba, mírně přislaďte. Rýži
buď přidejte k masu a promíchejte, nebo podejte jako přílohu zvlášť.
MLETÉ HOVĚZÍ MASO SE ZELENINOU
50 g libového hovězího masa; 50 g sterilované kukuřice; 50 g
kapusty; 50 g mrkve; 2 lžičky oleje; 1 lžička nasekané petrželky
Libové hovězí maso umelte. Mrkve očistěte a nakrájejte na kolečka. Kapustu omyjte a nakrájejte na proužky.
Na rozpálený olej vložte maso a promíchávejte, dokud se neutvoří malé hrudky. Podlijte vodou, přidejte mrkev a kapustu a duste téměř do
měkka. Přidejte sterilovanou kukuřici a jemně nasekanou petrželku a doduste do měkka.
KRÁLÍK V RÝŽI A ZELENINĚ
50 g králičího masa; 40 g rýže; 40 g rajčat; 40 g kedlubny; 2 lžičky oleje; 120 ml vody
Králičí maso nakrájejte na kousky, vložte na rozehřátý tuk,…