dnes je 5.7.2022

Input:

Rodinné recepty vhodné pro děti od jednoho roku (2. část)

6.4.2016, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.8.2 Rodinné recepty vhodné pro děti od jednoho roku (2. část)

MUDr. Eva Kudlová, CSc.

Tuk, sůl a bylinky: podle doporučení Státního zdravotního ústavu bychom měli omezit ve stravě celkové množství tuku, ale potřebujeme rostlinné tuky obsahující nenasycené mastné kyseliny. Proto při přípravě pokrmů používejte rostlinné oleje a snažte se nepřekračovat množství uvedená v receptech. Všimněte si, že v některých receptech není uvedená sůl. Snažte se jí všude používat co nejméně a chuť pokrmů místo soli ochucujte podle vlastního uvážení zelenými bylinkami (petrželka, pažitka, kopr, bazalka) příklady naleznete v receptech.

POKRMY S MASEM

MASOVÉ KNEDLÍČKY V RAJČATOVÉ OMÁČCE

400 g mletého libového hovězího masa, 2 rohlíky, 200 ml mléka, 1 vejce, 1 středně velká cibule, 1 lžíce nadrobno nasekané petrželky, 4 lžíce oleje, 4 velká rajčata, 200 ml masového vývaru, sůl.

Rohlíky nakrájejte na kolečka, zalijte mlékem a nechte rozmočit. Pak je rozemněte a vymačkejte z nich přebytek mléka. Mleté maso v míse důkladně promíchejte s vejcem, vymačkanými rohlíky, nadrobno nasekanou cibulí a petrželkou, mírně osolte a zpracujte v hladkou hmotu. Z hmoty vytvarujte knedlíčky velikosti vlašského ořechu. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Knedlíčky ze všech stran rychle opečte na rozpáleném oleji na pánvi. Pak přidejte nakrájená rajčata, krátce je společně s masem osmahněte, podlijte vývarem, zmírněte plamen a duste pod pokličkou asi 20 minut do měkka.

KUŘECÍ STEHNA PO ZAHRADNICKU

4 kuřecí stehna, 3 lžíce oleje, 200 g mraženého zeleného hrášku, 100 g celeru, 100 g pastiňáku, 100 g mrkve, 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky, 2 lžičky hladké mouky, sůl.

Zeleninu omyjte, oškrábejte, znovu omyjte a nakrájejte na kostičky. Na hlubší pánvi rozehřejte olej a krátce na něm ze všech stran opečte kuřecí stehna. Podlijte vodou, mírně osolte a duste pod pokličkou. Když jsou stehna poloměkká, přidejte zeleninu, bazalku a za občasného míchání duste do měkka. Posypte moukou a promíchejte. Případně přidejte ještě trochu vody, aby v pokrmu byla šťáva, a ještě chvíli poduste.

BEZMASÉ POKRMY

HLÁVKOVÉ ZELÍ S TĚSTOVINAMI

400 g hlávkového zelí, 400 g malých vřetének nebo jiných těstovin, 1 středně velká cibule, 2 lžičky kmínu, 4 lžíce oleje, sůl.

Na pánvi na oleji zpěňte na kostičky nakrájenou cibulku. Přidejte jemně nakrouhané zelí, kmín, mírně osolte, trochu podlijte vodou a uduste do měkka. Vodu nechte odpařit. Těstoviny uvařte podle návodu a sceďte. Do udušeného zelí vmíchejte uvařené těstoviny, dobře promíchejte a společně prohřejte.

Dospělí si mohou pokapat sójovou omáčkou nebo tekutým polévkovým kořením.

ZELENINA S BRAMBORY A PARBOLIZOVANOU RÝŽÍ

Parbolizovaná (anglicky parboiled) rýže je výhodná z výživového hlediska. Podstatou této původně čínské a indické tradiční úpravy je namočení a usušení rýže před loupáním. Při tomto procesu pronikne část ve vodě rozpustných vitaminů do nitra zrna, a proto nedochází k jejich ztrátám při dalším

Nahrávám...
Nahrávám...