3.8.1 Rodinné recepty vhodné pro děti od jednoho roku
MUDr. Eva Kudlová, CSc.
Po prvním roce věku může dítě jíst to, co rodina, proto (kromě
pomazánek) uvádíme rozpis potravin pro čtyři osoby.
POLÉVKY
ZELENINOVÁ POLÉVKA S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY
100 g kuřecích jater, 100 g mrkve, petržele a celeru, 1 vejce,
strouhanka na knedlíčky asi 80 g, sůl, 3 lžíce jemně nasekané petrželky, 1 litr
vody, 10 g rostlinného tuku pod zeleninu.
Na kousky nakrájená kuřecí játra rozmixujte s vejcem. Posolte,
přidejte 2 lžíce nasekané petrželky a tolik strouhanky, aby se promícháním
vytvořilo husté těsto. Nechte asi 20 minut uležet v lednici.
Očištěnou a omytou zeleninu nakrájejte na kousky a krátce osmahněte
na tuku. Zalijte horkou vodou a přiveďte do varu. Z játrové zavářky vytvarujte
malé kuličky a postupně zavařte do polévky. Uvařte do měkka, ochuťte solí a
nasekanou petrželkou.
POLÉVKA Z FAZOLOVÝCH LUSKŮ
200 g zelených fazolových lusků, 200 g brambor, 30 g rostlinného
tuku, 30 g hladké mouky, 400 ml plnotučného mléka, 600 ml vody, citrónová šťáva,
sůl.
Fazolové lusky nakrájejte na drobné kousky, omyté a oloupané
brambory nakrájejte na kostičky. Uvařte téměř do měkka. Pak přidejte mouku
rozkvedlanou v mléce a tuk. Povařte ještě asi 10 minut. Ochuťte solí a
citronovou šťávou.
POKRMY S MASEM
VAŘENÉ HOVĚZÍ MASO S RAJSKOU OMÁČKOU
600 g předního hovězího masa, 3/4 litru vody, 500 g rajčat, 30 g
hladké mouky, 20 g rostlinného tuku, sůl, tymián, bobkový list, cukr.
Hovězí maso omyjte a dejte vařit do osolené horké vody, aby se
chuťové látky nevyluhovaly. Uvařte do měkka. Můžete také použít maso vařené na
polévku, které má o něco méně chuťových látek, protože při vaření polévky
dáváme maso do studené vody, aby se naopak co nejvíce chuťových látek
uvolnilo.
Rozehřejte tuk a dejte na něj krátce podusit umytá a pokrájená
rajčata. Přilijte půl litru hovězího vývaru, tymián, bobkový list a vařte do
rozvaření rajčat. Propasírujte nebo rozmixujte. Přidejte v troše vody
rozmíchanou mouku a ještě povařte. Podle chuti přidejte sůl a cukr, je-li
třeba.
KUŘECÍ GULÁŠ
600 g kuřecího masa, 1 středně velká cibule, 100 g zeleného hrášku,
100 g mrkve, 2 lžíce oleje, 30 g hladké mouky, sůl, majoránka, kmín, sladká
paprika, 2 stroužky česneku.
Na oleji zpěňte očištěnou nakrájenou cibuli, přidejte na kostky nakrájené maso, mírně osmahněte, podlijte trochou horké vody
a uduste téměř do měkka. Přidejte očištěnou na kostičky nakrájenou mrkev a hrášek, sůl, koření a utřený česnek. Když je maso měkké, přidejte mouku
rozmíchanou v troše vody a ještě chvíli povařte.
RYBÍ FILÉ SE ZELENINOU
4 porce rybího filé, 150 g mrkve, 150 g kapusty, 40 g cibule, 2 lžíce
oleje, 100 ml mléka, 1 vejce, 1 lžíce nasekané bazalky, sůl.
Porce filé opečte krátce na 1 lžíci oleje, podlijte vodou a uduste
tak, aby šlo dobře rozebrat. Dušené filé pečlivě rozeberte a přesvědčte se, že
neobsahujte kosti. Očištěnou a omytou mrkev nakrájejte na tenká kolečka.
Kapustu omyjte, nakrájejte a spařte horkou vodou. Na pánvi krátce…