3.14 Co zařazovat dětem do jídelníčku?
Ing. Vít Syrový
Nejjednodušší to mají maminky, které plně kojí. S postupem času je
třeba začít zařazovat další příkrmy a v tu chvíli se některé dostávají před
dilema: „Co mám dát svému dítěti? Nemohu se přece stále někoho ptát, co má
jíst.“ Otázka stravování dětí je o to složitější, že jejich požadavky se s
přibývajícím věkem mění. Proto je třeba naučit se vnímat, co potřebuje dětské
tělíčko, a to nejen v závislosti na stupni vývoje, ale i s ohledem na změny
okolních podmínek, jako je např. teplota vzduchu. Abychom si uvědomili, co vše
má vliv na výsledné působení pokrmů, zaměříme se na více faktorů, které
ovlivňují jejich kvalitu.
JAK VYBÍRAT CO NEJKVALITNĚJŠÍ STRAVU
Je samozřejmé, že je třeba dodržovat obecné zásady správné
výživy, o kterých by rodiče měli mít alespoň základní znalosti. Přitom je
ale nutné odlišovat pravdivé údaje od dezinformací. Například je jasné, že děti
potřebují dostatek vitaminů. Mnozí se však nechají natolik ovlivnit reklamou,
že zbytečně nakupují multivitaminové tablety. Je to však nutné? Vždyť čerstvé
plnohodnotné suroviny přirozeně obsahují dostatek vitaminů, minerálů
enzymů a dalších nepostradatelných látek.
PŘÍRODNÍ NA VITAMINY – BOHATÉ DOPLŇKY BĚŽNÉHO JÍDELNÍČKU:
Šípky: Nejlepší jsou změklé, ze kterých lze zmáčknutím vytlačit
výbornou „oranžovou pastu“, kterou mnohé děti rády vycucávají (u menších je
třeba dávat pozor, aby je nespolkly). Zbylé šípky lze povařit ve vodě a po
scezení přes jemné sítko získáme chutný čaj, který můžeme v případě potřeby
přisladit medem. Jelikož v šípcích přítomné bioflavonoidy stabilizují vitamin
C, dodává tento čaj organismu nemálo z nepostradatelných látek.
Plody rakytníku úzkolistého: Lze je konzumovat buď přímo, nebo po
vymačkání šťávy a přislazení (např. fruktózou) užívat do vody místo běžných
chemicky ochucovaných sirupů. Z hlediska přísunu kyseliny listové, hořčíku atd.
si zase můžeme doma za oknem pěstovat petrželku, pažitku a další bylinky nebo
nechat naklíčit mnohá semena, např. vojtěšku či řeřichu. Kromě obrovského
nutričního přínosu, vyplývajícího z nejvyššího možného obsahu vitaminů, enzymů
a dalších životně důležitých látek, vyskytujících se v čerstvě utržených
plodech a listech, je třeba upozornit i na další výhody: Jednak vidíme, na
jakém místě rostly, a kromě toho sami určujeme, za jakých podmínek je budeme
dále zpracovávat či uskladňovat.
Pestrá vyvážená strava a vhodné nápoje tedy jednoznačně mohou
pokrývat všechny potřeby dětského organismu. Samozřejmě jen tehdy, pokud z
jídelníčku bezdůvodně nevyřadíme celé skupiny potravinářských surovin našeho
zeměpisného pásma a kontinentu. To platí např. i pro mléčné výrobky;
základní otázka není, zda je konzumovat či ne, ale kdy je zařadit, v
jaké úpravě a hlavně v jaké kvalitě. Zcela nevhodné je nechat se
ovlivnit módou nízkotučných potravin, neboť ty neosahují téměř žádné
vitaminy rozpustné v tucích, a proto bychom je dětem neměli dávat! Proč se
neustále stavět proti přírodě? Plno tučné čerstvé mléčné produkty jsou plno hodnotné i co do obsahu nutričně významných složek, které mají
zabezpečovat různorodé požadavky vyvíjejícího se těla. Je však nutné zdůraznit,
že vždy je třeba dodržovat pravidlo umírněnosti, tzn. snažit se o co
nejvyrovnanější stravu bez přemíry jakékoliv suroviny, což platí jak pro mléčné
výrobky, tak vše ostatní.
Kromě toho - každý je jiný, a proto má i odlišné potřeby. Co
jednomu prospívá, může druhému uškodit. Přijměme tuto individualitu každého
z nás; i naše děti nejenže jinak vypadají, mají…