Před začátkem jahodové seyóny přinášíme tip na jednoduchý nekynutý koláč.
Těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- sůl na špičku nože
- 1 vanilkový cukr
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 0,5 kostky droždí
- 1 žloutek
- 100 ml oleje
- 2 lžíce hnědého rumu
- 300 ml mléka
Drobenka:
- 160 g polohrubé mouky
- 1 ks vanilkového cukru
- 180 g krupicového cukru
- 120 g změklého másla
Mouky, cukry, sůl a kypřidlo dáme do mísy, promícháme, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které zalijeme vlažným mlékem, olejem, rumem a přidáme i žloutek, trochu promícháme a když se nám droždí rozpustí (na kvásek nečekáme), ihned vše…