9.1.3
Jídelníčky mateřských škol – nejčastější nedostatky
MVDr. Michaela Pavelková, Bc. Karla Rumlová a kolektiv
Většina mateřských škol nevyužívá obilné kaše a do jídelníčku je nezařazuje vůbec nebo výjimečně. Naopak školní jídelny svačinky vhodně kombinují, tzn. že pokud je svačina či přesnídávka na slano, pak je doplněna zeleninou, pokud na sladko, je doplněna ovocem. V rámci přesnídávek či svačin nejsou podávány paštiky či játrové salámy nebo sladkosti typu oplatek, což je chvályhodné. Nejčastěji jsou dětem podávány pomazánky – tvarohové nebo zeleninové.
Graf č. 5: Nejčastější nedostatky v jídelníčcích mateřských škol
Graf č. 6: Přesnídávky a svačinky v MŠ
Jídelníčky základních škol – nejčastější nedostatky
V jídelníčcích určených pro žáky základních škol byly zjištěny nedostatky zejména v častém zařazování uzenin, nadměrné konzumaci vepřového masa, nevhodné kombinaci jídel, zejména polévek a hlavních chodů, a nedostatku…