3.4 Ohřívání potravin v mikrovlnných troubách
Irena Váchová, Eoné
JE OHŘÍVÁNÍ POTRAVIN V MIKROVLNKÁCH PRO NAŠE DĚTI
BEZPEČNÉ?
Možná si většina z nás myslí, že mikrovlnky jsou skvělá věc, která
šetří čas. Zamyslete se ale nyní prosím se mnou, jestli jsou v mikrovlnce
ohřívané potraviny nebo nápoje právě tím nejlepším, co svým dětem chcete
dát.
PRINCIP OHŘEVU V MIKROVLNNÉ TROUBĚ
Na začátku se pokusím laicky přiblížit, jak se vlastně potraviny v
mikrovlnce ohřívají. Mikrovlnné trouby jsou, stejně jako jiné elektrické
spotřebiče, napájeny střídavým elektrickým proudem. Pomocí „magnetronu“, který
tvoří jádro mikrovlnné trouby, se generuje střídavé elektrické pole
(mikrovlny). To proniká do jídla a způsobuje, že zejména polární molekuly vody
(to znamená, že mají kladný a záporný pól), ale i aminokyseliny, lipidy a
proteiny v potravě začnou oscilovat (otáčet se tam a zpět) kolem své osy. Takto
molekuly kmitají („vrtí se na obrtlíku“) vysokou frekvencí podle počtu změn
polarity elektrického pole, protože jsou nuceny reagovat na rychle se měnící
plus a minus – tedy střídavé elektrické pole. Literatura uvádí frekvenci
přibližně 2,45 GHz, to je 2 450 000 000 kmitů za sekundu. Tak vzniká tření mezi
molekulami a jak víme, třením vzniká teplo. To se v tomto případě šíří
nepřirozeným způsobem, zevnitř ven. Molekulární struktura živin je deformována
vysokofrekvenčními změnami polarity natolik, že ničí buněčnou stěnu. Oproti
tomu při ohřevu na plynu nebo elektrickém sporáku, kdy probíhá ohřev zvenku
dovnitř, zůstávají buněčné struktury nedotčeny. Vystavení mikrovlnám může mít
dokonce za následek tvorbu volných radikálů.
Ve světě bylo uskutečněno několikeré bádání o účincích přijímané
potravy, která byla v mikrovlnce buď pouze rozmražena, ohřívána, vařena nebo
pečena. Existují již důkazy o tom, že takto upravená potravina po požití
způsobuje změnu krevního obrazu.
Krev je součástí imunitního systému a jako taková reaguje velmi rychle
a citlivě na projevy stresu v organismu, ať už se jedná o stres psychický či
fyzický. Stresové zatížení bylo v případě prováděných pokusů, ze kterých čerpám
informace, poměrně nepatrné a působilo pouze krátkodobě prostřednictvím
jednorázového přijetí potravy z mikrovlnky. To proto, aby nedocházelo k
ohrožení zdraví pokusných osob. Přesto krevní obraz po požití stravy z
mikrovlnky indikoval počínající chorobný proces, obdobný jako v počátečním
stadiu rakoviny.
Po požití potraviny z mikrovlnky se, podle výzkumu, výrazně navýší
počet bílých krvinek, protože tělo vnímá tuto potravinu jako cizího agresora a
zmobilizuje imunitní systém, dále cholesterol, hematokrit a nastává úbytek
hemoglobinu.
Všechny funkce živého organismu jsou závislé na jeho energetické
rovnováze. Všechna energie, která udržuje a řídí tělesné funkce, pochází ze
slunečního světla a tělo ji přijímá přímo ve formě záření a také nepřímo, tj. v
potravě. Je-li tato energie změněna, jak je tomu např. působením mikrovlnného
záření, zachovává svůj destruktivní charakter též v potravě a objevuje se tedy
i v krvi organismu, který tuto potravu přijal. Problém tedy nespočívá pouze v
tom, že tato škodlivá energie přetrvává jako škodlivá i v potravě, nýbrž také v
tom, že následně poškozuje i samotný organismus.
Navíc opakovanými…