dnes je 17.4.2024

Input:

Recepty - 8.-12. měsíc (zelenina a ovoce)

6.4.2016, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.5.2 Recepty - 8.-12. měsíc (zelenina a ovoce)

MUDr. Eva Kudlová, CSc.

Zelenina a ovoce jsou pro zdraví nezbytné, protože tvoří hlavní zdroj vitaminů, minerálů a vlákniny. Oblíbenost potravin a stravovací návyky se vyvíjejí už od časného dětství, proto je důležité do jídelníčku dítěte brzy zařazovat zeleninu a ovoce. Obojí podávejte často a v dostatečném množství tak, aby se postupně jedno nebo druhé stalo součástí každého jídla.

POLÉVKY

BÍLÁ PÓRKOVÁ POLÉVKA

50 g pórku; 30 g brambor; 1 lžička oleje; 2 lžičky hladké mouky; 150 ml vody; 100 ml pokračovacího mléka pro dítě do 10 měsíců – pro starší dítě můžete použít plnotučné mléko

Omytý pórek nakrájejte na kolečka, dejte na rozehřátý tuk, promíchejte a zalijte vodou. Přidejte oloupaný, na drobné kostky nakrájený brambor. Uvařte do měkka. Přidejte mléko s rozmíchanou moukou a za občasného míchání ještě několik minut povařte.

BRAMBOROVÁ POLÉVKA

40 g brambor; 20 g mrkve; 20 g kořene petržele; 2 lžičky hladké mouky; 1 lžička rostlinného tuku; špetka kmínu a majoránky; petrželová nať; 200 ml vody

Umytou, oškrábanou a na kousky nakrájenou mrkev a petržel dejte na rozehřátý tuk, promíchejte a zalijte 150 ml vody. Přidejte na kostky nakrájené brambory, špetku kmínu a majoránky. Uvařte téměř do měkka. Pak přidejte mouku rozkvedlanou ve zbytku vody a dovařte. Nakonec přidejte drobně nasekanou petrželku.

KUŘECÍ POLÉVKA

40 g kuřecího masa; 50 g mrkve, celeru a petržele; 200 ml vody; 1 lžička jemně nasekané pažitky

Kuřecí maso nakrájejte na kousky a dejte vařit do studené vody. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Když je maso téměř měkké přidejte k němu zeleninu a dovařte do měkka. Na talíři posypte pažitkou.

POKRMY S MASEM

DUŠENÉ KUŘE NA RAJČATECH S RÝŽÍ

50 g kuřecího masa; 80 g rajčat; 60 g vařené rýže; 1 lžička oleje

Kuřecí maso pokrájejte na menší kousky a krátce nasucho opečte na teflonové pánvi. Podlijte horkou vodou, přidejte tuk a za občasného míchání a podlévání podle potřeby uduste téměř do měkka. Rajče spařte horkou vodou, oloupejte, nakrájejte, přidejte k masu a doduste. Měkké maso vyjměte, nakrájejte nadrobno, vraťte do omáčky. Pokud je potřeba, mírně přislaďte. Rýži buď přidejte k masu a promíchejte, nebo podejte jako přílohu zvlášť.

MLETÉ HOVĚZÍ MASO SE ZELENINOU

50 g libového hovězího masa; 50 g sterilované kukuřice; 50 g kapusty; 50 g mrkve; 2 lžičky oleje; 1 lžička nasekané petrželky

Libové hovězí maso umelte. Mrkve očistěte a nakrájejte na kolečka. Kapustu omyjte a nakrájejte na proužky. Na rozpálený olej vložte maso a promíchávejte, dokud se neutvoří malé hrudky. Podlijte vodou, přidejte mrkev a kapustu a duste téměř do měkka. Přidejte sterilovanou kukuřici a jemně nasekanou petrželku a doduste do měkka.

KRÁLÍK V RÝŽI A ZELENINĚ

50 g králičího masa; 40 g rýže; 40 g rajčat; 40 g kedlubny; 2 lžičky oleje; 120 ml vody

Králičí maso nakrájejte na kousky, vložte na rozehřátý tuk,

Nahrávám...
Nahrávám...