dnes je 16.4.2024

Input:

Rodinné recepty vhodné pro děti od jednoho roku (3. část)

6.4.2016, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.8.3 Rodinné recepty vhodné pro děti od jednoho roku (3. část)

MUDr. Eva Kudlová, CSc.

MASOVÉ POKRMY

SEKANÁ PEČENĚ S PEČENÝMI BRAMBORY

500 g směsi mletého libového hovězího a vepřového masa, 2 rohlíky, 100 g cibule, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 200 ml mléka, strouhanka na zahuštění, sůl, kmín, 700 g středně velkých brambor, 4 lžíce oleje, voda na podlévání.

Rohlíky nakrájejte na kolečka, zalijte mlékem, promačkejte, aby dobře nasákly. Chvíli je nechte rozmočit a pak je rozemněte na hladkou hmotu. Do ní přidejte mleté maso, na malé kostičky nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, sůl, jedno celé vejce a jeden žloutek. Hmotu dobře promíchejte. Nejlepší je důkladně ji promnout rukama. Rozdělte na polovinu a vytvarujte dvě podlouhlé šišky. Pokud hmota není dostatečně tuhá, aby držela tvar, přidejte strouhanku. Šišky dejte na olejem potřený pekáč. Zbylý bílek rozšlehejte vidličkou v hrníčku, potřete jím sekanou a hustě posypte kmínem. Neoloupané brambory pečlivě omyjte a důkladně očistěte kartáčkem. Sekanou obložte neoloupanými brambory, vložte do rozehřáté trouby a pečte 1 hodinu při teplotě 200°C. Asi po 15 minutách pečeni polijte sklenicí osolené vody a ještě vždy po čtvrthodině ji polijte vlastní šťávou. Podle potřeby přidejte vodu. Podávejte s dýňovým zelím.

KUŘECÍ JÁTRA NA CIBULI

500 g kuřecích jater, 100 g cibule, 3 lžíce oleje, 100 ml vody, 1 lžička sladké papriky, sůl.
Játra omyjte, očistěte od světlých zbytků kanálků, osušte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka. Na rozehřátý olej dejte cibuli a míchejte, až se kolečka rozpadnou na kroužky. Přidejte játra a za stálého promíchávání asi 5 minut opečte. Směs rozdělte na nahřáté talíře (vložte je na chvilku do trouby zahřáté na 50 °C) . Zbylý výpek na pánvi zalijte vodou, mírně posolte, přidejte papriku a chvíli povařte. Na každou porci přidejte 1 lžíci šťávy.

Podávejte s dušenou mrkví a vařenými brambory.

PŘÍRODNÍ TELECÍ PLÁTKY

500 g telecí kýty (4 plátky), 4 lžíce oleje, trocha hladké mouky, sůl.

Plátky masa z obou stran naklepejte, posolte a poprašte moukou. Na pánvi rozehřejte olej a plátky na něm z obou stran opečte. Přeložte na zahřáté talíře. Do tuku zbylého na pánvi přidejte 4 lžíce horké vody a nechte přejít varem. Šťávu nalijte na plátky. Podávejte s brambory dušenými s rajčaty.

RYBÍ FILÉ PO MLYNÁŘSKU

600 g rybího filé, hladká mouka na obalení, 4 lžíce oleje, citron, sůl.

Rybí filé před přípravou nerozmrazujte – mohlo by se rozpadat. Zmrazené filé osolte a obalte v mouce. Do rozehřátého oleje vložte filé a po obou stranách je dozlatova osmahněte. Upečené pokapejte citrónovou šťávou. Podávejte s dušeným pórkem a vařeným bramborem. Filé dítěti pečlivě rozeberte na kousky, abyste se přesvědčila, že neobsahuje kostičky.

ZELENINOVÉ PŘÍLOHY

DÝŇOVÉ ZELÍ

500 g dýně, 1 středně velká cibule, 3 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru, 20g mouky, 1 lžíce nasekaného kopru, sůl.

Dýni podélně rozkrojte, z dužiny vyškrábejte lžící

Nahrávám...
Nahrávám...