dnes je 20.4.2024

Input:

Rodinné recepty vhodné pro děti od jednoho roku (4. část)

6.4.2016, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.8.4 Rodinné recepty vhodné pro děti od jednoho roku (4. část)

MUDr. Eva Kudlová, CSc.

POKRMY S MASEM

JÍDLO Z JEDNOHO HRNCE S JEHNĚČÍM MASEM

500 g jehněčí kýty, 200 g dlouhozrnné rýže, 2 středně velké cibule, 3 velká rajčata, 2 lžíce oleje, 20 g zázvorového kořene, 2 stroužky česneku, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička koriandru, 1 lžička soli, 750 ml vody.

Maso nakrájejte na úzké proužky. Cibuli, zázvor a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na oleji opečte maso, přimíchejte cibuli, česnek, zázvor a rajčata a poduste asi 5 minut. Přidejte koření, vodu a přiveďte do varu. Zvolna vařte 30 minut. Pak přidejte rýži a sůl a zvolna vařte dalších 20 minut. Pokrm by měl mít hutnou konzistenci – téměř všechna voda by se měla vsáknout do rýže.

PLNĚNÉ ZELNÉ ZÁVITKY

300 g mletého libového masa, 120 g rýže, 1 středně velká hlávka zelí, 200 g cibule, 1 vejce, 4 lžíce oleje, 100 g rajského protlaku, 200 ml vody, sůl.

Mleté maso mírně posolte, promíchejte s rýží, vejcem a polovinou cibule nakrájené nadrobno. Z hlávky zelí odřízněte několik velkých zdravých listů, očistěte je a 3–4 minuty povařte. 400 g zelí ze středu nasekejte nahrubo. Okapané zelné listy rozprostřete, tvrdé, neohebné části žeber, které by nešly rolovat, vyřízněte. Na každý list dejte nádivku, sviňte a převažte nití nebo spíchněte párátkem. Na oleji zpěňte druhou polovinu cibule, na ni položte závitky, přidejte nakrájené zelí. Rajský protlak rozmíchejte ve vodě, nalijte na závitky a duste asi 45 minut. Před podáváním odstraňte nit nebo párátka. Podávejte s vařenými brambory.

BEZMASÉ POKRMY

POHANKOVÉ KROUPY SE ZELENINOU

Pohanka u nás bývala jednou z nejoblíbenějších obilnin, ale její pěstování ve 20. století téměř vymizelo. V posledních letech o ni stoupá zájem proto, že obsahuje cenné živiny a další látky, mezi živiny neřazené (např. bioflavonoidy), o kterých se předpokládá, že mohou přispívat k prevenci civilizačních onemocnění, a i proto, že se hodí pro pěstování v ekologickém zemědělství.

250 g pohankových krup, 300 g míchané mražené zeleniny, 1 velká cibule, 4 lžíce oleje, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 2 lžíce nasekané petrželky, 500 ml vody, sůl.

Pohankové kroupy propláchněte studenou vodou, zalijte vodou, přidejte 1 zarovnanou lžičku soli a za občasného míchání vařte 5 minut. Odstavte, přikryjte hrnec poklicí, zabalte do několika utěrek nebo do deky a nechte několik hodin vychladnout, aby pohanka mohla nabobtnat a změknout – toho nelze dosáhnout ani delším vařením. Cibuli nakrájejte na kostičky a na oleji krátce osmahněte, až zesklovatí. Přidejte nerozmraženou zeleninu, podlijte trochou vody a uduste do měkka. Pak do zeleniny přimíchejte vychladlé kroupy a nasekanou petrželku. Za občasného míchání nechte všechno společně na mírném ohni důkladně prohřát. Předpodáváním posypte nastrouhaným sýrem.

Dospělí si mohou připepřit a

Nahrávám...
Nahrávám...