dnes je 20.4.2024

Input:

Rodinné recepty vhodné pro děti od jednoho roku

6.4.2016, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.8.1 Rodinné recepty vhodné pro děti od jednoho roku

MUDr. Eva Kudlová, CSc.

Po prvním roce věku může dítě jíst to, co rodina, proto (kromě pomazánek) uvádíme rozpis potravin pro čtyři osoby.

POLÉVKY

ZELENINOVÁ POLÉVKA S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY

100 g kuřecích jater, 100 g mrkve, petržele a celeru, 1 vejce, strouhanka na knedlíčky asi 80 g, sůl, 3 lžíce jemně nasekané petrželky, 1 litr vody, 10 g rostlinného tuku pod zeleninu.

Na kousky nakrájená kuřecí játra rozmixujte s vejcem. Posolte, přidejte 2 lžíce nasekané petrželky a tolik strouhanky, aby se promícháním vytvořilo husté těsto. Nechte asi 20 minut uležet v lednici.

Očištěnou a omytou zeleninu nakrájejte na kousky a krátce osmahněte na tuku. Zalijte horkou vodou a přiveďte do varu. Z játrové zavářky vytvarujte malé kuličky a postupně zavařte do polévky. Uvařte do měkka, ochuťte solí a nasekanou petrželkou.

POLÉVKA Z FAZOLOVÝCH LUSKŮ

200 g zelených fazolových lusků, 200 g brambor, 30 g rostlinného tuku, 30 g hladké mouky, 400 ml plnotučného mléka, 600 ml vody, citrónová šťáva, sůl.

Fazolové lusky nakrájejte na drobné kousky, omyté a oloupané brambory nakrájejte na kostičky. Uvařte téměř do měkka. Pak přidejte mouku rozkvedlanou v mléce a tuk. Povařte ještě asi 10 minut. Ochuťte solí a citronovou šťávou.

POKRMY S MASEM

VAŘENÉ HOVĚZÍ MASO S RAJSKOU OMÁČKOU

600 g předního hovězího masa, 3/4 litru vody, 500 g rajčat, 30 g hladké mouky, 20 g rostlinného tuku, sůl, tymián, bobkový list, cukr.

Hovězí maso omyjte a dejte vařit do osolené horké vody, aby se chuťové látky nevyluhovaly. Uvařte do měkka. Můžete také použít maso vařené na polévku, které má o něco méně chuťových látek, protože při vaření polévky dáváme maso do studené vody, aby se naopak co nejvíce chuťových látek uvolnilo.

Rozehřejte tuk a dejte na něj krátce podusit umytá a pokrájená rajčata. Přilijte půl litru hovězího vývaru, tymián, bobkový list a vařte do rozvaření rajčat. Propasírujte nebo rozmixujte. Přidejte v troše vody rozmíchanou mouku a ještě povařte. Podle chuti přidejte sůl a cukr, je-li třeba.

KUŘECÍ GULÁŠ

600 g kuřecího masa, 1 středně velká cibule, 100 g zeleného hrášku, 100 g mrkve, 2 lžíce oleje, 30 g hladké mouky, sůl, majoránka, kmín, sladká paprika, 2 stroužky česneku.

Na oleji zpěňte očištěnou nakrájenou cibuli, přidejte na kostky nakrájené maso, mírně osmahněte, podlijte trochou horké vody a uduste téměř do měkka. Přidejte očištěnou na kostičky nakrájenou mrkev a hrášek, sůl, koření a utřený česnek. Když je maso měkké, přidejte mouku rozmíchanou v troše vody a ještě chvíli povařte.

RYBÍ FILÉ SE ZELENINOU

4 porce rybího filé, 150 g mrkve, 150 g kapusty, 40 g cibule, 2 lžíce oleje, 100 ml mléka, 1 vejce, 1 lžíce nasekané bazalky, sůl.

Porce filé opečte krátce na 1 lžíci oleje, podlijte vodou a uduste tak, aby šlo dobře rozebrat. Dušené filé pečlivě rozeberte a přesvědčte se, že neobsahujte kosti. Očištěnou a omytou mrkev nakrájejte na tenká kolečka. Kapustu omyjte, nakrájejte a spařte horkou vodou. Na pánvi krátce

Nahrávám...
Nahrávám...