3.14.1 Význam barevnosti stravy
Ing. Vít Syrový
Často slýcháváme, že strava má být pestrá. To platí nejen co do
chutí, obsahu vitaminů, minerálních látek a dalších nepostradatelných látek,
ale týká se i barevné pestrosti surovin či z nich získaných produktů. Jakmile
dítě začne přecházet z pouze bílého mléka k dalším doplňkům, jejich barvy budou
patřit k nesmírně důležitým podnětům, kterými lze mimo jiné vzbudit jeho zájem.
Barvy však působí mnohem výrazněji, než se všeobecně bere v úvahu.
JAK PŮSOBÍ BARVIVA
Příznivý účinek barevných surovin byl vypozorován již v dávné
minulosti a prokázán i současnou vědou. Mezi přírodními barvivy se totiž
nacházejí vitaminy, antioxidanty (tj. látky zabraňující nepříznivým
změnám vlivem přítomnosti kyslíku), antikarcerogeny (tj. látky s
ověřeným účinkem proti vzniku rakoviny) a další látky, jejichž léčebný účinek
je všeobecně uznáván. Většina lidí si však neuvědomuje, že barevné
záření, které je v podstatě nositelem informace, bude významně působit
nejen na naše zdraví, ale i na další úrovně.
Převažující část výrobců potravin taktéž nerozpoznala obrovský
význam přirozeného zbarvení surovin, a proto často užívá umělá
barviva – k naší škodě jsou pro mnohé prvořadé ekonomické zájmy. Jejich
přídavek nalezneme u většiny barevných cukrovinek a dalších pochutin, které,
přestože jsou paradoxně určeny převážně pro děti, obsahují mnohdy škodlivé
umělé sloučeniny. Proto opětovně apeluji na rodiče, aby věnovali patřičnou
pozornost kontrole složení a kupovali jen takové výrobky, které obsahují
zdravotně nezávadná přírodní barviva!
MOŽNOSTI OVLIVŇOVANÍ ZABARVENÍ KRVE
Rozpustíme-li výrazně zbarvené látky v kapalině, ať již je to voda,
nebo naše krev, odpovídajícím způsobem ji obarvíme. Barevné látky, jež
přijímáme společně s našimi pokrmy, přecházejí po jejich strávení do krve,
přičemž zákonitě mění její složení. Je prokázáno, že mnohé výrazně žlutě,
oranžově či jinak zbarvené vitaminy přecházejí ze stravy do krevní plazmy a lze
je v ní stanovit. Přestože jde o nízká množství, která nebudou běžným okem v
krvi patrná, mění tyto látky určitým způsobem její zabarvení.
Skutečnost, že barviva ze stravy mohou přecházet do krve, čímž do ní jakoby
„zabudovávají“ určitý druh barevného záření, je velmi významný. Tento způsob má
totiž výraznější a trvalejší působení, než ostatní metody léčení barvami, při
nichž barevné záření působí zvnějšku skrze povrch těla. Je však nutné znovu
zdůraznit, že k „barvení krve“ je nutné užívat co nejčistší pokrmy či nápoje.
Příznivě v nich působí pouze ta barviva, která jsou skutečně přírodního původu,
tzn. vzniklá působením nezkřivených přírodních zákonů. Umělá barviva, jež
jsou získávána chemickou syntézou (kupř. z dehtu), působí naprosto odlišně,
neboť zakalují krev temnějšími odstíny, čímž do ní vnáší jen
disharmonii!
OBECNÉ ZÁSADY PRO VÝBĚR BAREV
V prvé řadě je třeba bedlivě pozorovat chování dítěte, pokud v jeho
dosahu necháme různobarevné přirozené suroviny. Dle toho zjistíme, které z nich
ho nejvíce přitahují, z čehož lze usoudit, že takto zbarvené suroviny v dané
době potřebuje. Také by se každá maminka měla sama snažit vycítit, jaký typ
zabarvení bude jejímu dítěti nejvíce prospívat. Možná se toto bude mnohým
zpočátku zdát poněkud složité, neboť jsme převážně ovlivňováni hlavně
rozumovými aktivitami. Při vyciťování je vhodné svůj rozum na okamžik jakoby…